Artikel top billede

20 års angreb på Windows: Windows slår revner

Del 5: Hackerne begyndte i 2001 at gå målrettet efter sikkerhedshullerne i Windows. Følg med i Computerworlds gennemgang af malwaren som angrebsvåben mod Windows.

Læs også:

Del 1: De første tumlende angrebsbølger.

Del 2: De frygtede macro-vira.

Del 3: Meddelelserne angriber.

Del 4 Botnettets begyndelse.

I 2001 spredte størstedelen af malwaren sig ved at sende inficerede filer over internettet eller ved at droppe inficerede filer på netværksdrev.

Det år udvidede malware-forfatterne deres horisont ved at gå målrettet efter sikkerhedshuller i Windows.

De blev også væsentligt mere sofistikerede.

Nu handlede det for visse programmører ikke længere om at ødelægge data eller lave løjer, men i stedet om at bruge deres anselige talenter til at tjene penge.

CodeRed inficerede over 300.000 Windows-servere ved at bruge en buffer overflow til at tage kontrol over IIS og derefter nedlægge websites på de inficerede servere.

Maskiner inficeret med CodeRed udsendte buffer overflow-pakker til tilfældige maskiner på internettet med den såkaldte heap spraying-teknik.

Microsoft lukkede hullet en måned før CodeRed blev lanceret, men administratorerne var ikke hurtige nok til at udrulle opdateringerne.

CodeRed II

En komplet omskrivning af angrebskoden resulterede i CodeRed II, som ikke alene anvendte heap spraying men også angreb lokale maskiner.

Nimba løber dog med guldet.

Denne virus bruger fem forskellige angrebsvektorer og må således siges at være en blended threat af første klasse:

Den inficerede ved hjælp af filer vedhæftet e-mails.

Den inficerede ubeskyttede netværksdrev.

Den forsøgte at nedlægge websites. Den gik efter servere på samme måde som CodeRed, ligesom den kunne udnytte bagdøre efterladt af CodeRed.

SQL Slammer rikochetterede sin vej gennem internettet i 2003, da den inficerede 75.000 maskiner på de første 10 minutter og slog store dele af internettet ud.

Ormen udnyttede et sikkerhedshul i SQL Server og SQL Desktop Engine, som ellers var blevet lukket seks måneder tidligere.

Den kopierede aldrig sig selv ned på harddisken, men foretrak i stedet at blive i hukommelsen. Det betød også, at man blot skulle genstarte den inficerede maskine for at rense den for inficeringen.

Blaster/LovSan

Ligesom SQL Slammer drønede Blaster (også kaldet Lovsan) gennem internettet i høj fart ved at skanne maskiner med internetforbindelse og sende sig selv videre.

Ligesom Slammer anvendte Blaster en exploit, der allerede var blevet rettet.

Men til forskel fra Slammer, angreb Blaster computere med Windows XP og Windows 2000. Dens last forsøgte at nedlægge Microsofts website Windowsupdate.com med et DDoS-angreb.

Læs også:

Del 1: De første tumlende angrebsbølger.

Del 2: De frygtede macro-vira.

Del 3: Meddelelserne angriber.

Del 4 Botnettets begyndelse.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere